Jag har gjort mycket choklad det senaste så nu var det dagt för något piggt och fräscht! Så det blev tarteletter fyllda med passionsfrukts-pannacotta toppade med italiensk maräng och oxalis. Det är väldigt trevligt att bjuda på små portionare men det går lika bra att göra receptet i en stor rund form ca 20 cm. Det kan vara svårt att få tag på passionsfruktspuré men saft eller citronsaft går lika bra. Eftersom de ligger i skal gör det inget om de blir lite, lite lösare. Formarna jag använt hittar du här! Tarteletter med passionsfrukt 6 tarteletter Det blir lite pannacotta över så gör gärna dubbel sats av pajdegen och gör 6 till eller häll upp i skålar eller glas som ytterligare en dessert. Du kan även gjuta pannacottan i olika silikonformar om du har och använda som dekoration på tårtor och bakverk. Pajskal 100 g smör, kallt 1 dl florsocker 3 dl vetemjöl 1 ägg 1 nypa salt Gör så här: Mixa kylskåpskallt smör med florsocker och vetemjöl till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa snabbt till en smidig deg. Plasta och låt vila i kylen ca 20 min. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock. Stansa ut 6 plattor som du lägger i botten på varje tarteletteform. Skär ut remsor lika höga som kanten på din form och tryck fast längst med kanten på formen. Frys pajerna ca 15 min innan du gräddar dem, detta gör att pakskalet inte lika lätt glider ner. Grädda på 175 grader i ca 10 min. När de är lite gyllene är de klara. När du precis tagit ut dem kan du pensla pajskalen med lite äggvita på insidan, detta gör att de behåller frasigheten även när du häller i pannacottasmeten. Passionsfrukts-pannacotta: 4 gelatinblad 250 g passionsfruktspuré (kan ersättas med annan frukt- eller bärpuré) 2 1⁄2 dl vispgrädde 100 g strösocker (drygt 1 dl) 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt Gör så här: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp puré, grädde, socker och vaniljsocker. Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta i blandningen och rör om. Tillsätt saltet. Häll upp i de avsvalnade pajskalen. Låt pannacottan stelna helt i kyl eller frys. Italiensk maräng: 75 g äggvitor (2–3 st) 1/5 dl vatten 150 g strösocker Gör så här: Vispa äggvitorna i en rostfri bunke tillhörande en assistent till ett lätt skum. Koka vatten och socker i en kastrull till 121–123 grader. Vispa äggvitorna till ett tjockare skum när det är några grader kvar. Sedan häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet med- an du vispar på medelhög till hög hastighet. Vispa på medelhög hastighet tills marängen är fast, glansig och sval. Använd marängen direkt, bränn ev av med gasbrännare för fin effekt om du har en. Jag spritsade med en rak kronbladstyll ca 1,5 cm och en tät öppen stjärntyll 1 cm.