Jag har ju hamnat i pralinträsket...vill bara göra fler och fler praliner! Det är jättekul att göra egna praliner och man kan vara hur kreativ som helst i smaksättningen. Innan har jag gjort hallon/kola, lakrits/citron, chili och whiskey! Hallon med brynt smörkola är min favorit hittills! Men idag gjorde jag det enkelt för mig och fyllde med dulce de leche och rostade hasselnötter. Väldigt gott och enkelt! Det svåra är att temperera chokladen helt rätt och att få tunna skal tycker jag. Det är alltid lika pirrigt att slå formen upp och ner för att se om de släpper från formen och hur blanka de är! Även om man inte lyckas temperera perfekt får du goda praliner. Och Man kan ju alltid skylla på att man behöver öva om man vill göra fler praliner 😜👍 Temperera mörk choklad till pralinskal Räcker till 30 pralinskal 1 skrapa ( spackelskrapa) 1 pralinform av hård plast 255 g mörk choklad 70 g mörk choklad i en separat bunke Fyllning: 1 dl Dulce de leche 30 rostade hasselnötter Temperera mörk choklad så här: Rengör pralinformen med bomull för att få bort ev smuts. Smält 255 g mörk choklad över ett vattenbad. Låt den komma upp i en temperatur över 47 grader. Kyl ner den varma chokladen med 70 g mörk choklad och rör tills den kommer ner till en temperatur av 31-32 grader. Häll chokladen över pralinformen, se till att alla fack är fyllda med choklad. Ha ett bakplåtspapper under. Lyft upp pralinformen och slå på formen med t.ex. skrapan. Slå på den så att alla luftbubblor som kan finnas längst ned i facken kommer upp till ytan. Vänd pralinformen upp och ned och håll den snett över bunken så att överflödig choklad rinner ut, skrapa bort överflödig choklad från formen och låt chokladen stelna (du kan skynda på den genom att ställa den i kylen 5 minuter) Fyll pralinskalen med en rostad hasselnöt och dulce de leche. Smält den överflödiga chokladen som finns kvar i bunken till 32 grader. Häll över pralinformen och skrapa bort överflöd av choklad. Låt stelna, eller låt stelna snabbt i kyl 5 minuter. Vänt pralinformen upp och ned och knacka på formen med en sked om de inte släpper från formen direkt. Släpper ingen av pralinerna behöver den stå i kylen någon minut till.