Karamelliserad vaniljkräm är ett gott alternativ till vaniljkräm. Att karamellisera den ger krämen ett extra lyft åt det karamelliga hållet. Riktigt gott! Det var Annie Hesselstad som inspirerade mig till denna då hon gjort karamelliserad vaniljkräm som lät så gott. Tack Annie! Vill man göra vaniljkräm istället byter du bara ut kardemumman mot en vaniljstång. Och vill du inte karamellisera krämen vispar du upp äggulorna med allt socker. Lätt som en plätt! Karamelliserad kardemummakräm 2 tsk mortlade kardemummakärnor 5 dl mjölk 100 g äggula (ca 6 st) 100 g strösocker 30 g maizenamjöl 20 g smör 1/2 krm salt Gör så här: Mortla kardemummakärnorna och koka upp med mjölken i en kastrull. Låt dra 5–10 minuter. Håll varm. Smält hälften av sockret i en kastrull, det skall bli gyllene. Häll det smälta sockret i den varma kardemummamjölken och låt koka ihop tills allt socker smält ut i mjölken. Det kan lätt bli klumpar med de smälter ut om du fortsätter sjuda. Vispa äggula, resten av sockret och maizena ljust och luftigt i en bunke. Sila sedan ner kardemummamjölken i smeten. Häll tillbaka blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut när den tjocknat. Låt svalna. Förvara krämen i kylen. Vispa ev upp med lite grädde om den är för tjock när den svalnat.