En vaniljsås är väldigt gott och ganska enkelt att göra själv. Men framför allt mycket godare än köpt vaniljsås. Servera till tex äppelpaj, rabarberpaj, hallonpaj mm.Tips!Det är viktigt att såsen kommer upp i temperatur för att den skall tjockna, men den får inte koka då kan det bli äggröra... Vaniljsåsen tjocknar ytterligare när den kallnat.Vaniljsås7 dl1 vaniljstång4 dl mjölk1 dl grädde6 äggulor1,5 dl strösocker1/2 krm saltGör så här:Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna.Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i ca 15 minuter.Vispa undertiden socker och äggulor poröst. Sila vaniljmjölken och häll ner i äggblandningen under omrörning. (Spara vaniljstången till senare).Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 84 grader eller till första bubblan. Tillsätt salt och låt svalna.Ställ sen in i kylen till nästa dag för bästa smak. Låt ev vaniljstången ligga med i såsen för att ge extra mycket smak. Ta bort innan servering av såsen.Vaniljsåsen håller i ett par dagar i kylen men går att frysa.Här hittar du en guide om hur du lyckas med vaniljsåsen!