Foto: Kristin Lorenzon I senaste numret av Damernas Värld hittar ni mitt recept på hemgjord glass! Jag har gjort smaker Basilika- och limeglass och rabarber och fläderglass! Eftersom jag gjorde två smaker men bara ett fick plats i tidningen kommer det andra receptet på rabarber- och fläderglass här! Lime och basilikaglass 0,5 st gelatinblad 3 dl mjölk 2 dl vispgrädde 6 äggulor 1,5 dl strösocker 1 lime saten och rivet skal 10-15 g fint hackad basilika Gör glass så här: Lägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull, ställ åt sidan. Vispa äggulor och socker fluffigt i en bunke. Häll ner mjölkblandningen i i äggsmeten under omrörning, tillsätt limesaften och rivet limeskal. Häll tillbaka i en kastrull och låt smeten sjuda på upp till 85 grader under omrörning, det får inte koka. Dra bort från plattan och lägg i gelatinet. Låt smeten svalna helt. Mixa i basilikan i glasssmeten och kör den i en glassmaskin till en porös glass. Eller ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum tills den stelnat. Recept på Rabarber-och flädersaft glass 1 g gelatin 1 stjälk rabarber skalad och skuren i cm stora bitar 4 dl vispgrädde 2 dl flädersaft 120 g äggula (ca 6 st) 3/4 dl strösocker Gör hemgjord glass så här: 1. Lägg gelatinet i kallt vatten. 2. Koka upp vispgrädde i en kastrull med rabarbern och flädersaften. 3. Vispa äggulorna och sockret fluffigt. 4. Häll ner gräddblandningen i äggsmeten under omrörning. 5. Låt det sjuda upp till 85 grader i en ny kastrull under ständig omrörning. Dra bort från plattan och vispa ner gelatinet i glassmeten. Låt svalna. 6. Mixa glassblandningen i en mixer. Kör sedan i glassmaskin eller låt stelna i frysen i en bunke. Rör om varje kvart tills glassen stelnat för att undvika att den blir isig. Vill du får med färg kan du färga den med lite hushållsfärg när du mixar den. Kolla också in min favoritglass pekannöt här! Foto: Kristin Lorenzon