Glass är en stor passion hos mig och jag har alltid älskat glass och kan äta stora mängder av glass... Nedan har jag gjort en kaffeglass som jag längtat efter att få skapa. Jag gillar kaffe men mest faktiskt i saker som smakar kaffe än rent kaffe...typ som att man gillar doften av kaffe men inte kaffe. Tillsammans med kaffet blandade jag också ner lite salt kolasås som aldrig skadar och för att få lite crunch som ju är så gott tillsatte jag kaksmulor. Resultatet blev som en dröm och tog så klart slut alldeles för snabbt... Glass med kaffe, salt kola & kaksmulor 1 gelatinblad 1 tsk vaniljsocker 3 dl mjölk 2 dl vispgrädde 1 dl kaffebönor (eller kaffepulver efter smak) 120 g äggula 135 g strösocker Gör så här: Koka upp mjölken, grädden vaniljsocker och kaffebönor, du kan ev mortla dem lite grovt innan, (får för mig att de släpper mer kaffesmak då). Ta därefter av från plattan och låt dra ca 30 min eller längre. Vispa äggulor och socker luftigt, häll ner kaffemjölken över äggvispet och blanda. Sila smeten och häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills vaniljmjölken är 84 grader. Dra då av kastrullen från värmen, kram ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Låt svalna. Ställ i kylen över natten och kör kaffeglassen i en glassmaskin eller frys i frysen med omrörning var 30 min ca. Ringla över kola och kaksmulor på slutet som du vänder ner med några tag. Salt kolasås 120 g glykossirap (knappt 1 dl) 180 g strösocker (2 dl) 3 dl vispgrädde 30 g smör ¾ tsk salt 1 tsk vaniljsocker Gör så här: Koka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg, 150 grader. Rör om då och då. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till en jämn sås. Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker och rör om. Häll över såsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur. Vaniljsmulor 90 g vetemjöl (1 ½ dl) 50 g kallt smör 45 g strösocker (½ dl) 1 krm salt 1 tsk vaniljsocker 1 msk kallt vatten ½ tsk bakpulver Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa. Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.