Gör egen glass på semestern! Den här jordgubbsglassen går att variera i oändlighet. Gör vaniljsmeten till glassen och blanda sen i vad du vill, sylt, curd, kolasås, choladsås, nötter etc. jag hade jordgubbsylt och kakbitar. En riktig favorit! ;P [caption id="attachment_9940" align="aligncenter" width="3000"] Foto: Helén Pe[/caption] Vanilj- och jordgubbsglass med kaksmulor 8 30 min + 24 timmar för smeten att mogna + tid att frysa + 15 min i ugn Förenkla receptet genom att hoppa över kaksmulet och krossa färdiga kakor i stället. Till 6–8 pers: 1 gelatinblad 1 vaniljstång 3 dl mjölk 2 dl vispgrädde 6 äggulor 1 1/2 dl strösocker 3/4 dl jordgubbssylt Kaksmulor: 100 g smör 2 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl strösocker 1 krm salt 1 msk kallt vatten Tillbehör: ev våffelstrutar Gör så här: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och vaniljstång. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl. Häll tillbaka blandningen i ka-strullen och sjud under ständig vispning till 85°. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i glassmeten. Sila smeten och låt kallna. Låt gärna smeten stå och mogna i kylen ca 24 timmar. Frys glassmeten i glassmaskin. Kaksmulor: Sätt ugnen på 175°. Blanda smör, mjöl, socker och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Rör eventuellt om en gång under gräddningstiden. Låt smulorna kallna. Varva den färdiga glassen med kaksmulor och lite av jordgubbssylten. Klicka i resten av sylten och ”swirla” den i glassen med t ex skaftet på en sked för att få ett fint mönster. Servera eventuellt glassen i våffelstrutar.