Kaffeglass är något jag älskar över kaffe faktiskt. Kaffesmaken blir liksom lika god som kaffe doftar. Tillsätt sen salt karamell till det och du har en pangdessert! Det här receptet gjorde jag till Allt om mat i höstas men vem vill inte ha kaffeglass nu till våren och sommaren? =) Kombinera med tex den hör chokladglassen. Recept här! [caption id="attachment_18622" align="aligncenter" width="1134"] Foto Helen Pe för Allt om mat hösten 2021[/caption] KAFFEGLASS Tid: 30 min + tid i kyl och i glassmaskin Antal port: ca 1/2 liter En krämig gass med kaffe och salt kola. Den blir som godast om glassmeten får vila i kylen över natten. Glass-smet 1 gelatinblad 1 tsk vaniljsocker 3 dl mjölk 2 dl vispgrädde 1 dl kaffebönor, stötta 120 g äggula 135 g strösocker Salt kolasås 3/4 dl glykossirap 2 dl strösocker 3 dl vispgrädde 30 g smör ¾ tsk salt 1 tsk vaniljsocker Topping 1/2 dl mortlade kaffebönor Gör så här: Glass: Mortla kaffebönorna grovt i en mortel. Koka upp mjölk, grädde vaniljsocker och stötta kaffebönor. Ta därefter av från plattan och låt dra minst 1 timma. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Sila ner ner kaffemjölken över äggvispet och blanda. Häll ner alltsammans i en ren kastrull och värm upp under ständig vispning tills vätskan är 84 grader. Dra då av kastrullen från värmen, kram ur vattnet från gelatinbladet och blanda ner. Låt svalna. Ställ i kylen över natten och kör sen kaffeglassen i en glassmaskin eller frys i frysen med omrörning var 30 min tills glassen är klar. Ringla över kola på slutet som du vänder ner med några tag. Salt kolasås: Koka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg ca 150 grader. Rör om då och då. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till en jämn sås. Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker och rör om. Häll över såsen i en skål, plasta och låt svalna i rumstemperatur.