Den här glassen får du inte missa! i alla fall inte om du älskar kanderade pekannötter och vanilj! Smeten görs med fördel dagen innan glassen ska ätas. Hemmagjord glass är verkligen värt det lilla besväret, min glassmaskin kommer högt upp på listan över mina käraste ägodelar. Vaniljglass ca 0,5 liter: 1 g gelantin (1/2 blad) 0,5 - 1 st vaniljstång 3 dl mjölk 2 dl vispgrädde 5 äggulor 1 1/4 dl strösocker 1. Blötlägg gelatinbladet. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 2. Koka upp mjölken, grädden och vaniljen. Dra sedan av kastrullen från plattan. 3. Vispa äggulor och socker luftigt, häll ner vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl. 4. Häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under vispning tills vaniljmjölken är 85° varm (den får inte börja koka) dra av kastrullen från värmen. 5. Krama vattnet ur gelatinbladet och vispa ner det. Sila smeten och kyl ner. Gör undertiden de kanderade pekannötterna. 6. Kör vaniljglassen i en glassmaskin. Mot slutet rör du ner de kanderade och hackade pekannötterna. Lägg glassen i en bunke med lock och ställ in i frysen. Kanderade pekannötter: 3 msk ljus sirap 1,5 msk socker 0,5 tsk salt 1 dl pekannötter 1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en kastrull eller stekpanna. 2. Låt blandningen koka ihop ett par minuter. Blanda i nötterna och rör om. Häll ut och fördela ut på en plåt med bakplåtspapper, . 3. Ställ i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, ev lite längre, och rör runt efter halva tiden. Ta ut och separera nötterna från varandra så gott det går och låt svalna helt. Hacka dem sedan i lagom stora smulor till din glass. Tänk att de skall vara stora som daimkulor ungefär. Men det gör man som man själv vill.