Vid 122-125 grader är kolasmeten lagom varm för mjuk kola. Vid 140-145 grader får man hårdare kolor som är lite sega i mitten. Recept på brynt smörkola 200 g smör 2 dl vispgrädde 1 dl ljust muskovadosocker 2 dl strösocker 1 dl glukos 0,5 dl vatten Flingsalt Gör brynt salt smörkola så här: Förbered en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Bryn smöret i en kastrull, låt det bli brunt och doftar nötigt. Dra bort från värmen. Häll i grädden, lite i taget under omrörning i smöret. Och blanda ner muscovadosockret. Koka upp strösocker , glukos och vatten i en större kastrull och låt koka tills det blir brunt. Blanda ner blandningen med grädden i socker blandningen. Koka sedan blandningen till 123 grader. Rör om då och då. Häll upp i formen och låt svalna lite strö sen på med flingsalt. Låt stelna i några timmar och skär i fina bitar. Skär smalare bitar och snurra till skruvar om du vill variera formen.