Vad vore julen utan Kola?! Dessa har jag gjort med brynt smör och ingefära, hallå hur gott!? Dessa får du inte missa i jul.[caption id="attachment_17595" align="aligncenter" width="567"] Foto: Helen Pe[/caption]Bilderna är tagna av Helen Pe till Tidningen julnumret av Hembakat 2020. [caption id="attachment_17594" align="aligncenter" width="850"] Foto: Helen Pe[/caption] Kola med brynt smör & ingefäraCa 30 kolor200 g smör1 msk riven ingefära2 dl vispgrädde1 dl ljust muscovadorörsocker2 dl strösocker1 dl glukos0,5 dl vatten1 krm saltFlingsalt att strö på efter.Gör så här:Förbered en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Riv ingefäran.Bryn smöret i en kastrull, låt det bli ljusbrunt och dofta nötigt. Dra bort från värmen och rör i den rivna ingefäran.Tillsätt grädden lite i taget i smöret. Rör ner muscovadorörsockret. Låt stå på låg till medelvärme.I en större kastrull kokar du upp strösocker, glukos, vatten och låter det koka tills det blir brunt. Rör inte om utan vinkla kastrullen för att ”blanda” så det inte kristalliserar sig.Häll försiktigt smörblandningen i den större kastrullen under omrörning och koka till 123-125 grader. Rör om då och då.Häll upp i formen och låt svalna lite, strö på flingsalt.Låt stelna i några timmar och skär sen i stänger som du twistar till skruvar. Strö ev över mer flingsalt.