Pumpapaj är väl obligatoriskt så här i halloweentider. En pumpapaj har ju smaken ganska mycket av en mjuk pepparkaka men i pajform. Jag toppade den med förskostmousse och finhackade pistagenötter. Jag gjorde en liten portionsform men receptet är till en stor paj i pajform ca 22 cm. Eller ca 8 st små. Pumpapaj Pajdeg: 125 g smör, kallt 3 dl vetemjöl 2 msk strösocker 2 msk kallt vatten 1/2 krm salt Fyllning: 200 g butternutpumpa 3 ägg 2 dl grädde 1 1/2 dl strösocker 1 1/2 msk vetemjöl 1 tsk kanel 1 tsk malen ingefära ½ tsk malen nejlika 1 krm salt Färskostmousse: 2,5 dl vispgrädde 150 g philadelphia 1 msk florsocker finhackade pistagenötter Gör så här: Pajskal: Skär smöret i kuber, lägg i en matberedare med vetemjölet, socker, vatten och salt. Mixa ihop tills degen precis går ihop. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Klä formen med degen och nagga med en gaffel. Frys pajskalet ca 20 min för att förhindra att skalet glider ner från kanten under gräddning. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 10- 15 minuter. Fyllning: Värm ugnen till 200 grader. Skala pumpan med vass kniv och gröp ur kärnorna med sked. Grovhacka pumpan och koka den i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet i en sil, pumpan ska vara väl avrunnen. Mixa till puré och låt svalna. Lättvispa äggen och blanda med pumpapuré, grädde, socker, mjöl och kryddorna. Häll ner blandningen i pajformen och ugnsbaka ca 40 minuter tills pajen ”stannat”. Låt svalna helt. Vispa ihop ingredienserna till toppingen och spritsa på pajen.