En fin dessert med mandel, hallon, maräng och kaksmulor. Kul att bjuda på till en finare middag. Tips! Det går också bra att servera bara mandelkaka och sorbet om man vill förenkla det hela. ;) [caption id="attachment_18530" align="aligncenter" width="850"] Foto: Helen Pe, ur hembakat feb 2021[/caption] Mandelkaka med hallonsorbet Sorbet 350 g hallon - frysta 1 dl vatten 1,25 dl strösocker 0,5 dl citronsaft 1 äggvita Mandelkaka 250 g mandelmassa 120 g smör - rumsvarmt 3 ägg 0,5 dl mandelmjöl 1 citron - skalet 1 krm salt 0,5 dl mandelspån Hallonsås 2 dl hallon - frysta 1 msk strösocker Maräng 100 g äggvita - (3 st) 0,5 tsk citronsaft 1,25 dl strösocker rosa pastafärg Topping kakor - krossade rosenblad - torkade frystorkat hallonpulver Gör så här Sorbet: Koka upp hallon, vatten och strösocker. Låt det kallna och mixa sedan med mixerstav. Blanda i citronsaften. Vispa äggvitan vit och skummig. Vänd i hallonblandningen och rör om tills allt är blandat. Frys hallonsmeten i glassmaskin. Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper. Riv mandelmassan grovt. Blanda den med smör. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om efter varje. Blanda i mandelmjöl, citronskal och salt. Häll smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna. Stansa eller skär ut mindre bitar av kakan. Hallonsås: Tina och koka sedan upp hallonen i en kastrull med strösocker, låt det koka i ca 5 min. Låt såsen svalna och fyll sedan en spritspåse med den. Maräng: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna med citronsaften i en rostfri bunke. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av strösockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande mängd. Vispa på medelhastighet tills du har en fast och glansig marängsmet, tillsätt färgen på slutet. Bred ut marängen tunt på en plåt med bakplåtspapper och grädda den mitt i ugnen i 1 timme. Låt marängen stå kvar på eftervärmen i minst 1 timme (låt en slev sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft). Lägg en hög med kaksmulor på tallriken och lägg på en kula sorbet. Lägg på en utstansad mandelkaka och marängflarn och spritsa ut lite hallonsås. Strö över torkade rosenblad och pudra över frystorkat hallonpulver.