En vaniljkräm är så användbart till många desserter som pajer och tårtor. Det är enkelt att göra sin egen! Vaniljkräm1 vaniljstång(eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)5 dl mjölk100 g äggula100 g strösocker35 g maizenamjöl20 g smör1/2 krm saltGör vaniljkrämen så här:Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.(Gör du kardemummakräm mortlar du kärnorna och kokar upp med mjölken)Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta av från plattan och tillsätt smör och salt. Låt svalna.Förvara krämen i kylen. Vispa ev upp med lite grädde för att få den smidig igen. Den sätter sig lite i kylen nämligen. Håller i kyl minst 1 vecka.Goda bakverk med vaniljkräm till:ÄppelpajSmulpajBlåbärspaj