En vaniljkräm är så användbart till många desserter som pajer och tårtor. Det är enkelt att göra sin egen! Vaniljkräm 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm) 5 dl mjölk 100 g äggula 100 g strösocker 35 g maizenamjöl 20 g smör Gör vaniljkrämen så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. (Gör du kardemummakräm mortlar du kärnorna och kokar upp med mjölken) Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar. Låt svalna. Förvara krämen i kylen. Vispa ev upp med lite grädde för att få den smidig igen. Den sätter sig lite i kylen nämligen. Håller i kyl minst 1 vecka. Goda bakverk med vaniljkräm till: Äppelpaj Smulpaj Blåbärspaj