Underbar pavlova med vaniljkräm och apelsincurd! Toppa med ungsbakade fikon. [caption id="attachment_10372" align="aligncenter" width="567"] Foto: Helén Pe[/caption] Pavlovatårta med apelsincurd 1 timme + 2 timmar i ugn Till 12 bitar: 1 tsk kardemummakärnor 4 äggvitor 3 dl strösocker 2 tsk pressad citron 1 tsk Maizena majsstärkelse 2 dl grovhackade mandelspån Vaniljkräm: 1 vaniljstång 5 dl mjölk 4 äggulor 1 dl strösocker 3/4 dl Maizena majsstärkelse 25 g smör 1 msk vispgrädde Apelsincurd: 1 apelsin 1 dl + 1 dl strösocker 6 äggulor 100 g smör 1 1/2 dl vispgrädde Fikon: 2 färska fikon 1 msk flytande honung Garnering: strimlat apelsinskal myntablad Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Mortla kardemumman. Vispa äggvitorna tills det skummar. Häll i sockret, lite i taget, under vispning. Blanda i citronsaften. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Sikta i majsstärkelsen och vänd ner i smeten med kardemumma och mandel. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut två rundlar, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt bottnarna stå kvar i ugnen ca 1 timme. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila ner vaniljmjölken i smeten. Häll blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp under ständig vispning. Koka ca 1 minut, tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen kallna. Apelsincurd: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa äggulor och 1 dl socker vitt och fluffigt i en bunke. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, 1 dl socker och smör i en kastrull. Häll blandningen i äggsmeten under vispning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Häll över i en glasburk och låt kallna. Fikon: Sätt ugnen på 200°. Skär fikonen i fyra klyftor vardera. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över honungen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna. Vispa upp den hårda vaniljkrämen med grädden och bred den på en av marängbottnarna. Lägg på den andra bottnen. Vispa upp 1 dl apelsincurd med grädden. Bred krämen på toppen av tårtan. Garnera tårtan med ugnsbakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta.