Jag har alltid tyckt om att smaksätta bakverk med likörer eller sprit. Det ger ett djup och karaktär till kakan som blir ljuvlig. Alkohol är en smakhöjare för de flesta smaker och för saffran likaså. Denna saffranskakan är en favorit, den är så saftig och smakar helt ljuvligt! Du måste testa! Alkoholen försvinner när kakan gräddas. Saffranskaka med konjak 200 g brynt smör 1/2 g saffran 2,5 dl strösocker 2 ägg 4 dl vetemjöl (240 g) 2 tsk bakpulver 1/2 dl konjak (jag använde Braastad) 1 dl mjölk Toppng: 100 g vit choklad, smält 1/4 granatäpple, kärnorna ev. rosmarin Florsocker att pudra över Gör så här: Mortla saffranet med 1 tsk socker. Häll sen på 2 msk whisky och låt dra minst 10 min men gärna över natten. Bryn smöret. Tillsätt mjölken och saffransblandningen i smöret. Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en springform eller sockerkaksform. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta ner i äggsmeten omväxlande med det brynta smöret och mjölken. Vänd ner konjak- och saffransblandningen i smeten. Vänd runt till en jämn smet. Häll i formen och grädda ca 40 min. Känn med en sticka så att kakan är klar. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Häll över kakan och strö över granatäpple, rosmarinkvistar och pudra över florsocker.