Äntligen äppeltider! Att baka med äpplen är verkligen en favorit, här har jag gjort en äppelkaka med smulor på och inte vilka smulor som helst utan smulor av drömkakdeg. De smälter ju i munnen och är extra frasiga. Servera gärna kakan med vaniljsås eller lättvispad vaniljgrädde. Som en varm kram när hösten gör intåg... Saftig äppelkaka som gärna får sällskap av Äppelkaka med drömcrumble som smälter i munnen. Stick ner äpplena som mönster i kakan eller lite hur som helst. Finast är att lägga dem som solfjädrar men godast är faktiskt att sticka ner dem i smeten jämnt över hela kakan. Mycket enklare och går snabbare också! Äppelkaka med crumble 2 -3 äpplen 1 msk socker + 1 tsk kanel + 1 nypa salt 120 g smör, smält eller ännu bättre brynt 2 ägg 1 dl farinsocker 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1/2 tsk bakpulver 2 dl vetemjöl 1 krm salt Smuldeg av drömmkakdeg: 25 g smör, rumsvarmt 1/2 dl strösocker 1/2 tsk vaniljsocker 1/4 dl rapsolja 1/4 tsk hjortronsalt 1 1/4 dl vetemjöl Gör så här: Börja med smuldegen. Mixa ihop alla ingredienserna till en jämn kakdeg. Värm ugnen till 200 grader. Förbered en form med bakplåtspapper eller smöra och bröa. Ca 22 cm. Jag använde en avlång form, 12 x 30 cm. Kärna ur och skiva äpplena i tunna klyftor. Lägg åt sidan. Vispa ägg strösocker och farinsocker luftigt. Vänd i vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl omväxlande med det smälta smöret. Tillsätt salt och vänd runt till en jämn smet. Blanda socker, kanel och salt, vänd runt äpplena i kanelsockret. Häll smeten i formen och lägg i äpplena och smula över smuldegen. Grädda 20 min i mitten av ugnen. Fler äppelkakor: Äppelkaka med mandelmassa och brynt smör Uppsidedown äppelkaka Äppelkaka med äppelmos