Jag hoppas inte att ni tröttnat på äppelbak än för här kommer en äppelkaka till! Denna är bakad med brynt smör, mandelmassa och muscovadosocker för extra smak och saftighet! [caption id="attachment_10081" align="aligncenter" width="3000"] Foto: Helén Pe[/caption] Äppelkaka med mandelmassa 20 min + 30 min i ugn Äppelkakan garneras med citron- och kardemummasmul efter gräddning. Servera med grädde eller vaniljsås om du vill. Till 10 bitar: 4 äpplen 100 g mandelmassa 1 citron 3–4 bittermandlar 125 g smör 2 ägg 1 1/2 dl ljust muskovadosocker 2 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 2 msk mjölk 1 tsk stött kardemumma 1 krm salt Garnering: 1 citron 1 msk strösocker 1/2 tsk stött kardemumma Gör så här: Sätt ugnen på 175° varmluft. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Riv bittermandeln. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tjockt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda ner mandelmassa, citronskal, bittermandel, brynt smör, mjölk, kardemumma och salt. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stick ner äpplena i smeten i ett fint mönster. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min. Låt svalna innan den lossas från formen. Garnering: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med socker och kardemumma. Strö blandningen över äppelkakan.