Äntligen saffranstider!! Den här saffranskakan gör ingen besviken! Den har en kraftig saffransmak, är saftig och är knaprig! Love it! Genom att marinera saffranet i cointreau (eller annan sprit) förstärker du saffranssmaken, alkoholen försvinner när du gräddar kakan. Jag valde cointreau för att det går hand i hand med apelsinskalet jag har i toscatäcket. Gör den här kakan, mina gäster jublade när de åt den ; ) Saffranskaka: 200 g smör 1/2 g saffran 2 msk cointreau 3 dl strösocker 2 ägg 1 1/2 dl mjölk 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g) 2 tsk bakpulver Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. (jag gjorde 1,5 sats och gjorde en liten och en stor kaka. Den lilla är på bilden, 15 cm i diameter) Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret, marinera sen i 2-3 msk cointreau i minst 20 min. Smält matfettet. Blanda saffransblandningen med det smälta smöret. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smöret och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Blanda försiktigt. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna i formen under bakduk medan du gör toscatäcket. Toscatäcke: 1 dl pekannötter 1/2 dl pistagenötter 1/2 cashewnötter 1 dl flisad mandel 1/2 dl grädde 50 g smör 1/2 dl strösocker 2 msk honung rivet skal från 1 apelsin Grovhacka nötterna och lägg i en bunke med rivet apelsinskal. Blanda grädde, smör, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och fortsätt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg. Häll blandningen i bunken med nötterna och rör om. Häll sedan blandningen på toscakakan. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills toscan fått en fin färg.