Denna saffranskaka med toscatäcke är min absoluta favoritkaka till jul! Längtar efter den hela året ;D Det är en saftig saffranssockerkaka med knäckigt nöttäcke som gör succé varje år! Hett tips till 1:a advent! <3 Saffranskaka med toscatäcke 20 min + 40 min i ugn 1 paket saffran (1/2 g) 2 1/2 dl strösocker 200 g smör 2 ägg 1 1/2 dl mjölk 4 dl vetemjöl (240 g) 2 tsk bakpulver Toscatäcke: 3/4 dl pekannötter 3/4 dl pistaschnötter 100 g smör 1 dl vispgrädde 1 dl strösocker 4 msk honung Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200°. Toscatäcke: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg. Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills toscan fått en fin färg. Låt kakan kallna på galler.