Saftig tigerkaka med chokladglasyr för extra lyx! Jag tröttnar aldrig på denna klassiker och hur många har inte barndomsminnen från när man bakade tigerkaka efter skolan? Ljuvlig kaka som aldrig går ur tiden. Här är min variant som jag piffat upp med lite citronskal. Receptet nedan är anpassat för en vanlig sockerkaksform, ca 1,8 liter. Använder du nordic ware formar som är 2,4 liter bör du göra 1,5 sats. Häll i smeten växelvis för att få ett fint mönster. Här började jag med vaniljsmet, sen choklad, sen vanilj igen och sen resten av chokladsmeten. Dra ev en sked i smeten för att få en swirlande effekt. Glasyr gör kakan extra lyxig men kan uteslutas. Du kan strö över kokos eller rostade nötter om du vill piffa kakan ännu mer. Tigerkaka 175 g smör, bryn smöret om du vill 2,5 dl strösocker 2 ägg 4 dl vetemjöl (240 g) 2 tsk bakpulver 1 dl mjölk Till chokladsmeten 2 msk kakao 1 msk mjölk 1 /2 tsk néscafe Till vaniljsmeten 1/2 citron, skalet 1 tsk vaniljsocker eller 1/4 tsk vaniljpasta Chokladglasyr: 75 g smör 3/4 dl starkt kaffe 1/2 dl kakao 1 1/2 msk vaniljsocker 2-3 dl florsocker Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Bryn smöret. Tillsätt mjölken i smöret. Smöra och bröa en springform eller sockerkaksform. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta ner i äggsmeten omväxlande med smöret och mjölken. Vänd runt till en jämn smet. Dela upp smeten i två bunkar. Lös upp néscafet i 1 msk mjölk, tillsätt kaffemjölken och 2 msk kakao i den ena bunken och vanilj och citron i den andra. Häll växelvis i formen och dra försiktigt med en sked i smeten för att få ett fint mönster. Grädda ca 35-40 min. Känn med en sticka så att kakan är klar. Låt svalna helt. Glasyren: Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren. Rör ihop till en jämn smet. Låt den bli lite tjockare så att all glasyr inte bara rinner av kakan. Jag var lite snabb att hälla öven min nämligen ;)