Vaniljhjärtan i form istället för i hjärformar. Mycket enklare och inga specialformar behövs. Dessa vaniljrutor blir väldigt goda med den krämiga krämen mellan frasig mördeg. Bittermandeln för tankarna mot mandelkubb, mums! Krämiga vaniljruror med frasig smuldeg på toppen! Tips! Om du vill förenkla receptet kan du använda marsankräm. Vaniljrutor med bittermandel 6-9 rutor 1 vaniljstång 5 dl mjölk 6 äggulor 1 dl strösocker 35 g maizena 25 g smör, rumsvarmt 1⁄2 krm salt Botten 175 g kallt smör 225 vetemjöl 1 dl strösocker 2 bittermandlar 1/2 msk bakpulver 1 krm salt 3/4 dl mandelspån Gör så här: Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och stång. Ta från plattan och låt stå 5–10 minuter. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila ner mjölken i äggsmeten. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut när den tjocknat. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet. Låt krämen svalna helt. Mördeg: Värm ugnen till 200 grader och klä en plåt 20x30 med bakplåptspapper. Skär smöret i tärningar. Lägg smör, mjöl, socker, riven bittermandel, bakpulver och salt i en matberedare och mixa ihop till en smulig massa. Tryck ihop hälften till en deg och kavla eller tryck ut degen i formen. Förgrädda i 15 minuter. Bred vaniljkrämen i ett jämnt lager över bottnen, ev får du vispa upp krämen med elvisp om den ”stelnat”. Bred ett tjockt lager, du kan få kräm över. Smula resten av smuldegen över krämen och strö på mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Den skall bli gyllene på toppen. Låt svalna.