Saftiga chokladmuffins som är fyllda med vaniljkräm och toppade med rostade hasselnötter. Du kan hoppa över vaniljkrämen om du inte orkar göra den ;) Chokladmuffins med vaniljkräm 12 st 150 g choklad 1 dl strösocker 2 dl ljust muscovadosocker 3 ägg 4,5 dl vetemjöl 1 dl kakao 1,5 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1/2 tsk vaniljsocker 1,5 dl rapsolja 2,5 dl mjölk 1 tsk kaffepulver 2 krm salt 1 dl hackade rostade hasselnötter Vaniljkräm 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm) 5 dl mjölk 100 g äggula 100 g strösocker 35 g maizenamjöl 20 g smör Gör muffinsen så här: Sätt ugnen på 200 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar. Grovhacka chokladen och ställ åt sidan. Vispa strösocker, muscovadosocker och ägg ljust och luftigt. Blanda ut kaffepulvret i mjölken. Blanda resten av de torra ingredienserna i en bunke. Sikta i över äggblandningen och vänd försiktigt till en jämn smet växelvis med olja och mjölk. Vänd i den hackade choklad i smeten. Fördela jämnt i muffinsformarna, använd ev. en spritspåse för att minimera spill och kladd. Fyll max 3/4 av muffinsformen. Strö över hasselnötter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Baka dem inte mer än nödvändigt. Tryck ett hål i muffinsen, låt dem svalna på ett galler och spritsa sen i vaniljkrämen. Gör vaniljkrämen så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar. Smält i smöret och ev en liten nypa salt.