Muffins med vanilj och kardemumma, två goda ting! Här har jag fyllt muffinsen med hemgjord vaniljkräm och toppat med nymortlad kardemumma. Muffinsen får en perfekt seg/knaprig skorpa och den lena vaniljkrämen och kardemumman ör pricken över i! 😋 Jag spritsade även lite extra på toppen för syns skull. Börja med vaniljkrämen och sen muffinsarna. Vaniljmuffins 2 ägg 1,5 dl strösocker 125 g smör 1 tsk vaniljsocker 1,5 tsk bakpulver 2 dl mjöl (120 g) 2 msk mjölk 1 krm salt ev zest från 0,5 citron Vaniljkräm 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm) 5 dl mjölk 100 g äggula 100 g strösocker 35 g maizenamjöl 20 g smör Gör vaniljkrämen så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och häll den i en spritspåse. Gör muffinsarna så här: Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret. Vispa upp ägg och socker med vaniljsocker. Tillsätt, mjöl, bakpulver, smöret, salt och mjölken. Vänd ihop till en smet. Tillsätt ev citronzest. Fördela i formar och spritsa i vaniljkräm, lite i varje. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna. Spritsa ev lite mer vaniljkräm på toppen och strö över mortlad kardemumma.