Vacker äppelpaj med en god smak av äpplen i en äggstanning med mandelmassa. Servera den med hemgjord vaniljsås. Recept på äppelpaj Pajskal 3 dl vetemjöl 1 dl florsocker 125 g smör 1 st äggula 1 msk vatten 0,75 tsk salt Äppelfyllning: 3-4 äpplen Smör Socker Kanel Äggstanning: 2 dl creme fraiche 3 ägg 50-75 g riven mandelmassa 1 dl socker 0,5 tsk bakpulver Recept på vaniljsås Så här gör du äppelpajen: Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Blanda ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 30 min. Skär äpplena i skivor och stek äppelklyftorna med smör i en stekpanna med kanel och socker. Kavla ut pajdegen på ett bakbord med florsocker. Klä små pajformar ( en stor pajform eller gör dubbel satts för en långpanna) med degen och ställ dom i frysen ca 30 min eller tills dem frusit, då glider inte pajskalet ned lika lätt vid gräddning. Fyll gärna skalet med bakbönor eller ris på bakplåtspapper för att verkligen vara säker på att kanterna inte glider ner Förgrädda skalen i ugnen på 175 grader i ca 6 min. Förläng till ca 8 minuter om du gör en stor paj. Blanda ihop alla ingredienser till äggstanningen. Placera äpplena i formen och fyll upp med äggstanningen. Jag la äppelklyftorna som en ros i varje portionsform. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller till äggstanningen "stelnat".