Här är en äppelpaj med lyx i kanten! Det tog sig tom hela vägen till omslaget på Allt om mat nr 13 som är ute nu! Den är gräddad med äppelkompott och mandelmassa, så det kan ju inte gå fel, och missa inte vaniljsåsen! Mumma! Äppelpaj med mandelmassa & vaniljsås Har du inte tid att göra äppelkompott går det bra att använda färdigt äppelmos. Till 8 pers: 100 g smör 3 dl vetemjöl (180 g) 1/2 dl florsocker 3 msk vatten 1 krm salt Äppelkompott: 3 äpplen 1/2 dl vatten 1/2 dl rårörsocker 1 msk pressad citron Fyllning: 50 g mandelmassa 200 g äppelkompott, se recept 1 1/2 dl vispgrädde 2 ägg 1/2 tsk stötta kardemummakärnor 1 tsk rivet citronskal 1 krm salt 3 äpplen Tillbehör: vaniljglass eller vaniljsås, se recept nedan Gör äppelpajen så här: Skär smöret i kuber. Lägg smör, mjöl, florsocker, vatten och salt i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Platta till degen och plasta in. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 8 min. Äppelkompott: Kärna ur äpplena och skär i små bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, socker och citronsaft. Låt koka ihop till kompott. Mixa kompotten slät med mixerstav. Fyllning: Riv mandelmassan. Rör i mandelmassa och grädde i äppelkompotten. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i kardemumma, citronskal och salt. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor, 2–3 mm breda. Häll mandelfyllningen i pajskalet och lägg äpplena i formen i ett fint mönster. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills fyllningen stannat och pajen har fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Recept på hemgjord vaniljsås 1 vaniljstång 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1,5 dl strösocker 6 äggulor en liten nypa salt Gör vaniljsås så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Sila tillsätt lite lite salt och låt svalna.