I somras bakade jag en underbar galette med jordgubbar och jag var sugen på en likadan fast en vintrig variant. Det blev då en galette med äpple och hjortron. den blev hur god som helst och min kille säger att min äppelgalette nu är hans favoritbakverk. Jag vet inte, men känns som ett högt betyg! ;) Här får ni receptet på äppelgaletten, den är enkel att baka och svår att misslyckas med och har fantastiska frasiga kanter som man längtar efter! Recept på galette med äpple och hjortron Pajdeg 200 g kallt smör 4,5 dl vetemjöl 2 msk strösocker 0,5 tsk salt 0,75 dl kallt vatten Fyllning 3 äpplen 0,5 dl hjortronsylt eller hjortron 1,5 dl strösocker 1 msk malen kanel 0,5 dl maizena 1 ägg till pensling mandelspån pärlsocker Gör galetten så här: Ugnsvärme: 200 grader. Skär smöret i bitar och lägg alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare och mixa tills degen är smulig, mixa inte för länge. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt vila 30 min i kylskåp. Kavla ut degen på bakplåtspapper ungefär 3 mm tjock. Skär ev till galetten så den blir lagom stor och rund. Kärna ur äpplena och skär äpplena i tunna skivor. Blanda maizena, kanel och socker i en skål, vänd försiktigt runt äppelskivorna i det. (och hjortron om du inte använder hjortronsylt) Lägg äppelskivorna runt i mitten av galetten, ca 4 cm från kanten, häll över resten av sockret över äpplena. Klicka dit lite hjortronsylt. Vik in kanterna över äpplena. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö på mandelspån och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Det kan rinna ut lite vätska från galetten men det gör inget. Pudra ev. över med florsocker och servera äppelgaletten ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller grädde. Klicka på bilden så kommer du till receptet på jordgubsgalette med rabarber!