Denna pajen innehåller två grymma krämer, en pistagekräm och en kardemummakräm med karamelliserat socker. Pajskalet är frasigt och lätt att få till. Pensla med ägg för att förhindra att ev blöt fyllnad gör det soggigt. Krämerna kan användas fristående till andra desserter och bakverk också. Två lager av goda krämer gömmer sig i denna lilla juvelpaj! Paj med pistagekräm och kardemummakräm Pajskal 150 g smör, kallt 3,5 dl vetemjöl 2 msk strösocker 1 krm salt 2 msk iskallt vatten 1 äggvita till pensling Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Mixa smör, vetemjöl, socker och salt. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen med lite mjöl till en ca 3-4 mm tjock platta. Stansa ut lagom stora rundlar till dina miniformar eller gör en stor paj. Forma degen efter formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga i botten på pajskalet med en gaffel. Frys pajskalet ca 15 min för att förhindra att det glider ner. Pensla ev med äggvita innan gräddning för att förhindra att blöt fyllning mjukar upp skalet. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min. Sänk ugnsvärmen till 175°. Pistagekräm: 200 g pistagenötter 3 msk neutral olja tex rapsolja 3/4 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 1 krm salt 50 g vit choklad + 200 g mascarpone att blanda med Gör så här: Mixa pistagenötter i en mixer tills oljan börjar släppa ur nötterna, detta tar ca 5-10 min. Tillsätt sen olja, florsocker, vaniljsocker och salt. Mixa. Smält vit choklad över ett vattenbad och mixa ner i pistagemassan. Du kan förvara pistagekrämen i kylen men se till att den är rumstempererad när du blandar den med mascarpone. Blanda 2 dl pistagekräm med 200 g mascarponekräm och fördela i pajskalen/pajskalet. Kardemummakräm med karamelliserat socker Tips! Vill du göra vaniljkräm byter du bara ut kardemumman mot en vaniljstång. 2 tsk mortlade kardemummakärnor 5 dl mjölk 100 g äggula (ca 6 st) 100 g strösocker 35 g maizenamjöl 20 g smör 1/2 krm salt Gör så här: Mortla kardemummakärnorna och koka upp med mjölken i en kastrull. Låt dra 5–10 minuter. Håll varm. Smält hälften av sockret i en kastrull, det skall bli gyllene. Häll det smälta sockret i den varma kardemummamjölken och låt koka ihop tills allt socker smält ut i mjölken. Vispa äggula, resten av sockret och maizena ljust och luftigt i en bunke. Sila sedan ner kardemummamjölken i smeten. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat. Låt svalna. Förvara krämen i kylen. Vispa ev upp med lite grädde om den är för tjock när den svalnat. Fyll resten av pajen/pajerna med krämen. Det blir ev kräm över. Dekorera med färska bär och pistagenötter.