Jag tror att vi alla varit lite i chock under helgen efter fredagens attack som är helt ofattbar. Att skriva om bakverk känns väldigt oviktigt. Men i allt hemskt betyder de små sakerna mycket. Att baka får mig att för en stund tänka på något annat. Doften av nybakat betyder kärlek och trygghet. Jag bakade en rabarberpaj som min mamma så ofta gjort till familjen och för en stund släpper man alla andra tankar. Ta hand om varandra <3 Servera med vaniljglass eller riktigt mycket vaniljsås! Variera med olika bär eller frukter. Eller ha kardemumma i degen. Rabarberpaj med mandel Smuldeg: 125 g smör 1,5 dl havregryn 1,5 dl vetemjöl 0,5 dl strösocker 1 krm salt Fyllning: 500 g färska rabarber 1,25 dl Strösocker 1 msk Potatismjöl 0,5 dl hackade sötmandlar Gör rabarberpajen så här: Värm ugnen till 200 grader. Mixa snabbt ihop alla ingredienserna till smuldegen i en matberedare eller förhand i en bunke. Skala och ansa rabarberna. Skär i cm stora bitar och lägg i en ugnsfast form ca 22 cm stor. Blanda socker och potatismjöl i en bunke. Häll över rabarberna. Hacka mandeln i så stora bitar du vill ha och strö över rabarberna. Smula över smuldegen och grädda i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills pajen fått en gyllene färg. Servera med glass eller vaniljsås. Recept på hemgjord vaniljsås 1 vaniljstång 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1,5 dl strösocker 6 äggulor en liten nypa salt Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Sila tillsätt lite lite salt och låt svalna.