Madeleinekakor med whisky och choklad Madeleinekakor som jag smaksatt med whisky. Whiskyn ger en god smak åt kakorna utan att direkt smaka whisky. Jag gillar att testa olika sorter i mina kakor för att ge dem en ny touch! Jag bakade mini-madeleinekakor så gör du större kakor får du förlänga gräddningstiden till 10 min och sänka värmen till 175 grader. Madeleinekakor med whisky 100 g smör 1 1/2 dl farinsocker 1 tsk vaniljsocker 2 ägg 1 1/2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1/2-1 msk rökig whisky (jag använde Jura) 1/2 tsk salt 100 g mörk choklad lite flingsalt at strö över Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Bryn eller smält smöret. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Vänd ner whiskyn. Smörj madeleineformen med smör. Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen till gyllene kakor, i cirka 6 minuter eller tills de fått lite färg. Temperera eller smält choklad (tempererar du blir chokladen fin i färgen och blank, se hur du gör här). Doppa de avsvalnade kakorna i choklad, låt chokladen stelna lite men inte helt så att flingsaltet fäster i chokladen men inte smälter in i chokladen.