I förra veckan fick jag en beställning på en babyshowertårta! Jag fick själv välja smaker och då blev det tårtbottnar med kardemumma med lager av hallon- och blåbärsmousse. Utanpå har jag spacklat på en vaniljfrosting. Babyshowertårtan dekorerade jag med vit sugarpaste och blå och ljusgula hjärtan! Receptet på tårtbottnarna med kardemumma är lätt att baka och är lätthanterlig när du skall skära igenom till tårtbottnar. Bärmoussen till babyshowertårtan är också enkel att göra men har några moment. Frostingen under sugarpasten är en favoritfrosting som man kan variera smaken på, och bästa av allt är att den är lätt att spritsa. Blir tokig på rinniga frostingar! Frostingen under sugarpasten hjälper sugarpasten att ligga på plts på tårtan. Tips! Nu i studenttider kan du använda det här receptet till en student tårta men dekorera den annorlunda! Recept på Babyshower tårta: Sprngformen jag använt är 18 cm Räcker till ca 10 pers Tårtbotten till tårtan: 3 ägg 2 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 50 g smör 1 dl mjölk 3 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 krm salt 1-2 tsk kardemummakärnor, mortla dem 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ordentligt fluffigt. 3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt och sikta försiktigt ner det i äggsmeten, lite i taget och vänd runt med slickepott. 4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda ner det med smeten. 5. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant. 6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr. 7. Låt kakan svalna helt innan du delar den till tre tårtbottnar. Jag brukar jämna till den på toppen först också så den blir rak. Recept på Hallon och blåbärsmousse till babyshower tårtan: 250 g hallon 250 g blåbär 0,5 dl socker 2 gelatinblad 4 äggulor 0,5 dl socker 3 dl grädde 1. Sjud bären med 0,5 dl socker i en kastrull några min och mixa till en puré med stavmixer. Pressa genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. 2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och 0,25 dl socker i en rostfribunke med elvisp. Blanda ner bärpurén (ca 2 dl) och ställ över ett vattenbad. Värm till 65 grader under omrörning och ta av plattan. 3. Plocka upp gelatinbladen och låt dem smälta in i bär och äggsmeten medan du rör om. Låt svalna. Vispa grädden medelfast och blanda försiktigt med bärblandningen. Lägg i spritspåse och förvara i kylen i ca 2 timmar. 4. Spritsa sen på ett jämnt lager bärmousse på tortbottnarna. Frosting till babyshower tårtan: 200 g cream cheese 100 g rumstempererat smör 1-2 dl florsocker 1 tsk vaniljpulver 1. Vispa smör och cream cheese till en fluffig jämn smet. Det är lättast om cream cheesen också är lite rumstempererad så det inte bildas klumpar med smöret. 2. Vispa sen i florsocker och vaniljsocker. 3. Spackla på tårtan så det blir ett jämnt lager runtom, då fastnar sugarpasten lättare än om du inte hade haft någon frosting. Tips! Använd latexhandskar när du jobbar med sockerpastan så blir den inte smutsig och smälter inte av värmen från händerna. Klä helst babyshower tårtan samma dag som den skall levereras men den kan stå fritt i kylen så länge du inte har något starkt där inne som kan sätta sig i smaken i tårtan t.ex. vitlök. Täck inte tårtan med något, då blir det kondens och sugarpasten kan smälta och bli ful.