[caption id="attachment_9757" align="aligncenter" width="3000"] Foto: Helén Pe[/caption] Så här i bröllop- och festtider vill jag bjuda på den här bröllopstårtan som jag gjorde för Allt om Mats festspecial förra året. Den kanske ser ut att vara ett mastodontprojekt och avancerad att göra, men tar man bara en sak i taget går det lätt. Spritsningen är enkel när man vet hur man gör och blommorna som är kronan på verket är bara att lägga dit. Men tårtan kräver så klart en del tid. Du kan förbereda alla delar innan. Se steg för steg under receptet. Lycka till! Bröllopstårta 8 timmar + 1 3/4 timme i ugn Till 25 bitar: Tårtbottnar: 2 lime 8 ägg 5 dl strösocker 2 1/2 tsk vaniljsocker 8 3/4 dl vetemjöl (525 g) 5 tsk bakpulver 3 krm salt 125 g smör 2 1/2 dl mjölk Rabarberkompott med jordgubbar: 300 g rabarber 300 g jordgubbar 1/2 dl strösocker Champagnemousse: 3 1/2 gelatinblad 2 1/2 dl vispgrädde 300 g mascarponeost 1 1/2 dl champagne eller prosecco 3 msk dessertvin 3 äggulor 1 1/2 dl strösocker Marängsmörkräm: 135 g äggvita (ca 4 vitor) 2 msk + 4 dl strösocker 1 dl vatten 500 g smör, rumsvarmt 4 tsk vaniljsocker Garnering: 150 g vit sugar paste vita sockerpärlor i olika storlekar glykos eller flytande honung ätbart färgpulver i guld ätliga blommor, t ex rosor Gör bröllopstårtan så här: Sätt ugnen på 175°. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Smält smöret och rör sedan i mjölken. Blanda ner det i smeten omväxlande med mjölblandningen. Rör i limeskalet. Häll smeten i två smorda och bröade formar med löstagbara kanter, en 23 cm och en 12 cm i diameter. Grädda den stora formen i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme och den lilla ca 30 min. Prova med en sticka, de ska vara torra. Låt bottnarna kallna Rabarberkompott: Ansa och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar. Koka upp med socker i en kastrull. Koka ihop utan lock till en kompott. Mixa med mixerstav om du vill ha den helt slät. Champagnemousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden lätt. Vispa mascarponen slät med champagne och dessertvin. Vispa ihop äggulor och socker och ställ över ett vattenbad. Värm under omrörning till ca 45°. Blanda ner äggsmeten i mascarpone- och champagnesmeten. Vänd försiktigt ner grädden. Smält ca 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen. Rör ner gelatinblandningen i den större mängden smet. Fyll en spritspåse med moussen. Låt den ligga i kylen ca 3 timmar. Marängsmörkräm: Vispa äggvitor och 2 msk socker till ett fast skum. Blanda 4 dl socker och vatten i en kastrull. Koka till 122°. Häll sockerlagen över äggvitorna under kraftig vispning. Vispa tills marängsmeten kallnat. Klicka i smöret i omgångar under vispning och vispa till en fluffig smörkräm. Blanda i vaniljsockret. Skär bort toppen på de gräddade tårtbottnarna så att de blir platta. Skär varje kaka i tre bottnar. Enklast är att skära ett par centimeter in i kakan runt om och sedan skära igenom. Då är det lättare att få dem jämna. Spritsa mousse på de understa tårtbottnarna. Lägg på nästa botten och bred på rabarber- och jordgubbskompott. Lägg på den sista bottnen. Bred marängsmörkräm på och runt om tårtorna, den större kakan med ett tjockare lager och den övre ett tunt men heltäckande lager på ovansidan. Ställ den mindre tårtan mitt på den stora. Spritsa tre lika stora ”bollar” över varandra på den lilla tårtan. Dra ut ”bollarna” med baksidan av en sked och spritsa sedan tre nya bollar på rad. Upprepa runt hela överdelen. Sugarpasteblommor: Kavla ut sugarpasten. Stansa ut små blommor eller rundlar som plattas ut lite med en pensel. Rulla och platta till lite, lyft penseln och flytta någon millimeter och rulla ut lite till. Knip ihop i mitten med penselspetsen. Gör en enkel eller en dubbel med två plattor i varandra. Låt stelna lite och pensla sedan på ätbart pulver i guld. Dutta lite glykos eller honung som ”lim” och strö små vita sockerpärlor över. Fäst blommorna i marängsmörkrämen på tårtan när de har stelnat. Lägg på obesprutade rosor.