Servera tårtan rumstempererad då är frostingen och smörkrämen som mjukast och godast! Den här chokladtårtan är en dröm! Fylld med en len marängsmörkräm smaksatt med lönnsirap, krossad daim och chokladfrosting! I botten är det en lite kladdig browniebotten och sen saftiga chokladtårtbottnar. Den här tårtan är öppen för vilken dekoration som helst, jag skulle säga att färskabär skulle vara got för att få en syra till den söta marängsmörkrämen eller bara riven choklad och några fina blommor på toppen vore fint! Bara att gå loss! Eller så kan du spritsa marängsmörkräm på toppen också! Servera tårtan rumstempererad då är frostingen och smörkrämen som mjukast och godast! Brownietårtbotten 120 g smör 100 g mörk choklad 1,5 dl muscovadosocker 1 dl socker rågat mått 2 st ägg 2,25 dl vetemjöl 0,5 dl kakao 0,5 tsk bakpulver några hallon Så här gör du brownie tårtbottnen: Värm ugnen till 175 grader: Smörj och bröa en springform ca 23 cm i diameter. Hack chokladen och smält smör och choklad i en kastrull på medelvärme. Låt svalna lite. Vispa muscovadosocker, socker och ägg vitt och poröst. Flera minuter tar det. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke. Häll smör-och chokladblandningen i äggblandningen, rör till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd runt med slickepott till en jämn smet. Häll ner i formen och tryck ner några hallon. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Håll koll så den inte blir för torr. Den skall vara lite kletig, då blir det godast. Låt svalna helt. Saftig chokladtårtbotten 50 g smält och svalnat smör 1 dl kakao 2 dl vetemjöl 0,75 tsk bakpulver 0,75 tsk bikarbonat 1 krm salt 2 dl strösocker 1 ägg 1 dl mjölk 1 dl kokande vatten Så här gör du chokladtårtbottnarna 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, ca 23 cm diameter och höga kanter, med smör. Bröa med kakao för att få en fin brun kant på chokladbottnarna. 2. Sikta ner kakao, mjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Häll i salt och socker. Blanda. 3. Vispa ner ägg, mjölk, smör och kokande vatten. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp. Häll i formen. 3. Grädda i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska inte vara kladdig i mitten när du känner med en sticka. Låt svalna helt. och skär sen i två delar. Marängsmörkräm med lönnsirap 4 äggvitor 1,5 dl strösocker 0,75 dl farinsocker 260 g rumsvarmt smör 6 msk lönnsirap 2 krm salt 2 daim att krossa Gör marängsmörkrämen så här Värm strösocker, farinsocker och äggvitor över ett vattenbad i en rostfri skål. (jag använder min kitchenaid skål). Rör runt hela tiden. När den når en temperatur på 65 grader eller att sockerkristallerna smält är den klar. Fortsätt vispa i kitchenaiden tills det blivit en fast och glansig maräng, den skall gå att hålla upp och ned, då är den tillräckligt fast. Det är också viktigt att marängen är sval annars kommer smöret smälta i den i nästa steg. Så vispa på låg fart tills den är helt sval. Klicka i lite i taget av det helt rumsvarma smöret och låt det helt blandas ut innan du lägger ned nästa. Vispa hela tiden på medelfart. Om den skär sig brukar det funka att vispa lite kraftigare ett tag. Eller kyla den lite och vispa igen. Till sist häller du i lönnsirapen och saltet, vispa hela tiden och häll i lite i taget. Recept på Chokladfrosting 1 tsk vaniljpulver 125 g mörk choklad 150 g rumsvarmt smör 100 g florsocker 25 g kakao 0,5 dl vispgrädde 1 krm salt Gör chokladfrostingen så här Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad eller i mikro, låt svalna lite. Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljpulver riktigt vitt och fluffigt, i tex en kitchenaid. Vispa ca 5 min. Tillsätt kakao och den smälta chokladen. Lite i taget och vispa hela tiden. Blanda i grädde och salt. Om konsistensen blir för lös kan du låta den stå i kylen några minuter och låta den sätta sig lite. Annars kan du direkt spackla på den på tårtan. Montering: Bred smörkräm på browniebottnen, hacka daim som du strör över. Lägg på en del av chokladbottnarna. Bred på mer smörkräm och strö över daim. Lägg på den sista chokladbottnen och spackla tårtan med ett tjockt lager chokladfrosting. Servera den som den är. Eller dekorera på valfritt sätt med färska bär eller frukt. Lycka till!