Jag älskar att fylla år på sommaren! Många födelsedagar har jag firat på Käringön och så även denna! Jag bakade en tårta där jag utgick från mig själv och det bästa jag vet. Det blev tårtbottnar med kardemumma, en bärmousse med hallon och björnbär samt vaniljkräm. Detta toppade jag med en fräsch grädde blandat med turkiskyoghurt och rivet citronskal. Och jordgubbar såklart! Till detta hade vi lite bubbel som avnjöts på bryggan vid vår sjöbod. Bilderna är det lite si och så med här då jag inte har någon dator på landet. Men så får det bli när det är semester! Recept på tårtbotten med kardemumma: 3 ägg 2,5 dl socker 1 dl mjölk 1 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl 1 tsk nystöttkardemumma Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Värm mjölken med vaniljsocker och nystött kardemumma och blanda i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt. Häll i en form med höga kanter 15 cm i diameter. Är den inte hög i kanten kan du bygga upp med bakplåtspapper. Grädda i nederdelen av ugnen i ca 50 min. Recept på björnbär och hallonmousse: 250 gram björnbär 250 gram hallon 0,5 dl socker 1 gelatinblad 2 äggulor 0,25 dl socker 1,5 dl grädde 1. Sjud bären med 0,5 dl socker i en kastrull några min och mixa till en puré med stavmixer. Pressa genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. 2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och 0,25 dl socker i en rostfribunke med elvisp. Blanda ner bärpurén (ca 1 dl) och ställ över ett vattenbad. Värm till 65 grader under omrörning och ta av plattan. 3. Plocka upp gelatinbladen och låt dem smälta in i bär och äggsmeten medan du rör om. Låt precis svalna. 4. Vispa grädden och blanda med den svalnade bärsmeten. Låt stå i kyl några timmar tills den tjocknat. Jag lät den stå över natten. Till vaniljkrämen hade jag marsan då jag inte hade någon vaniljstång. Men det går också bra. Tycker man marsan är tråkigt kan man pimpa den med lite vaniljsocker. Grädde med turkisk yoghurt: 2 dl grädde 2 dl turkisk yoghurt Rivet skal från en lime eller citron Söta med lite florsocker efter smak. Vispa grädden ganska hårt och blanda med yoghurt och citrus. Skär tårtbottnen i tre delar och lägg på vaniljkrämen, lägg på en botten till och bred på ett tjockt lager mousse. Lägg på den sitta bottnen och täck med gräddblandningen och dekorera men jordgubbar ev bigarråer och mynta! Låt stå i kyl till servering.