Min vän Jessica fyllde 30 år och naturligtvis ville jag baka en tårta till henne! Hon älskar allt vackert och mycket rosa. Det blev en jordgubbstårta med klassiska smaker som lemon curd , jordkubbsvaniljkräm, kardemummabottnar och färskost-smörfrosting. Recept på jordgubbstårta: Tårtbotten: 3 ägg 2 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 50 g smör 1 dl mjölk 3 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 krm salt 1 tsk kardemummakärnor, mortla dem Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en bunke. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant, jag använde en 18 cm bred, men en 20 cm går lika bra. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar. Lemon curd fyllning till tårtan: 0,75 dl Lemon curd (se recept här) 1-1,5 dl vispad grädde Blanda grädden med lemon curden och vispa upp den. Jordgubbsvaniljkräm: Det blir ganska mycket kräm, du kan förvara krämen i kylen utan att vispa upp den med grädde och använda vid annat tillfälle. Vispa då upp med mindre grädde om du tar portioner av krämen. 250 g jordgubbspuré 2,5 dl mjölk 0,5 citron, zest och saft 1 vaniljstång 100 g äggula 40 g maizena 100 g socker 25 g smör 1 nypa salt 3-4 dl grädde, lättvispad Gör jordgubbskrämen så här: Låt jordgubbspuré, mjölk, citronzest, citronsaft samt vaniljfrön och vaniljstång koka upp. Låt stå i ca 10 minuter och sila sen av den. Häll i en ren kastrull. Vispa upp äggula med socker samt maizena lätt för hand i en bunke. Tillsätt äggvispet i kastrullen under omrörning och låt krämen kokas riktigt tjock. Ta av från plattan och tillsätt sist smöret och saltet. Rör om till en jämn kräm. Låt krämen svalna helt, (gärna kylskåpskall) och blanda sen ihop med lätt vispad grädde, vispa till en konsistens som är spritsbar. Placera den första tårtbottnen på ett fat, bred på Lemoncurdefyllningen, lägg på en botten till och bred på jordgubbsfyllningen. Bred på ca 2 cm tjockt lager av fyllningarna eller som du tycker känns bra. Ev kan man spritsa som en ring längst ut på kanten med kardemummafrostingen som en "mur" så att fyllningen inte kommer ut i frostingen på utsidan. Spackla sen på kardemummafrostingen. Vill du stabilisera tårtan kan du sticka ner sugrör eller några pinnar i mitten innan du spacklar. Spritsa sen på den rosa kardemummafrostingen som rosor eller hur du vill. Förvara i kyl. Servera tårtan rumstempererad så frostingen är mjuk och krämig. Kardemummafrosting: 300 g cream cheese 150 g smör 2-3 dl florsocker 1-2 tsk mortlade kardemummakärnor Ev pastafärg Vispa smör och cream cheese krämigt och jämnt. Häll i florsocker och kardemumma och vispa till en tjock frosting. Färga hälften med rosa pastafärg. Recept på enkla maränger med kardemumma: 3 stora äggvitor 2,5 dl strösocker 1 tsk mortlade kardemummakärnor Vispa äggvitorna till ett skum och häll i lite socker i taget medans du vispar. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är tjock och glansig. Blanda i den mortlade kardemumman och spritsa maränger med önskad tyll på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 120 grader i 1 timma. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen tills ugnen är kall. Tips! Hinner du inte göra jordgubbsvaniljkrämen kan du ta jordgubbssylt istället. Det blir också gott.