Jordgubbstårta! Vad kan passa bättre i sommartider? Denna jordgubbstårtan ä fylld med jordgubbsmousse och runtom är det italiensk maräng. Men det går bra att täcka tårtan med vispad grädde också! [caption id="attachment_9723" align="aligncenter" width="2000"] Foto: Helén Pe[/caption] Jordgubbstårta 1 1/4 timme + 40 min i ugn + tid i kyl Hittar du inte färdig jordgubbs- puré kan du mixa och passera jordgubbar genom en sil och mäta upp rätt mängd. Till 12–14 bitar Tårtbotten: 1 tsk kardemummakärnor 1 lime 2 ägg 2 dl strösocker 1 1/2 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 1 krm salt 1 dl vatten Jordgubbsmousse: 1 3/4 dl vispgrädde 2 gelatinblad 2 dl jordgubbspuré 1 äggvita 3/4 dl strösocker 2 msk pressad lime 1 krm salt Italiensk maräng: 2 dl strösocker 1/2 dl vatten 2 äggvitor 1/2 tsk pressad citron Fyllning: 1 1/2 dl jordgubbspuré Garnering: Färska jordgubbar Rivet limeskal Gör så här: Sätt ugnen på 175° varmluft. Stöt kardemumman i mortel. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg och socker fluffigt.Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet. Rör försiktigt ner mjölblandningen och vattnet växelvis i äggsmeten. Blanda i kardemumma och limeskal. Häll smeten i smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min tills bottnen är precis torr när du känner med en sticka. Låt kallna. Mousse: Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av purén. Ta upp gelatinbladen och smält i purén. Blanda med resten av purén. Låt svalna. Vispa äggvita, socker och limesaft i en metallbunke. Ställ den över hett vattenbad och vispa till 55–60°. Ta bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills smeten svalnat. Vispa puré, maräng och salt. Vänd ner den vispade grädden. Låt stelna i kyl tills moussen är fast och bredbar. Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum i en hushållsmaskin på medelhastighet. När sockerlagen är 121° hälls den i en tunn stråle över äggvitorna under vispning. Förtsätt vispa tills det blivit en blank och sval maräng. Skär tårtbottnen i tre delar. Bred jordgubbspuré på den understa bottnen och bred sedan på ett lager jordgubsmousse. Lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på den sista bottnen upp och ner för att få en rakare yta på tårtan. Bred italiensk maräng runtom och ovanpå och bränn med en brännare. Garnera med skivade jordgubbar och limeskal.