Vem älskar inte gräddtårta med vaniljkräm och bär? Den här har en superluftig botten med en geléaktig hallonmarmelad och hemgjord vaniljkräm. Toppad med grädde smidig som få och massa bär!Jordgubbstårta12 bitarJordgubbstårtaTårtbotten200 g äggvitor (ca 6 st)1 tsk pressad citron100 g strösocker (drygt 1 dl)90 g äggulor (ca 6 st)40 g strösocker (knappt ½ dl)1 tsk vaniljsocker75 g vetemjöl (1,25 dl)75 g potatismjöl (1 dl)1 st ekologisk citron, zestHallonkompott(går att bytas ut mot hallonsylt om man vill skippa ett moment)4 st gelatinblad400 g frysta hallon2 msk pressad citron80 g strösocker2 tsk vaniljsockerVaniljkräm(går att byta ut mot marsankräm om man vill spara tid)1 st vaniljstång5 dl mjölk90 g äggulor (ca 6 st)100 g strösocker (drygt 1 dl)35 g Maizena (eller annan majsstärkelse) (drygt ½ dl)20 g smör½ krm saltMontering8 dl grädde2 fp Cream Fix (finns här)2 msk citronsaft500 g färska bärmyntablad till garnering + valfri färsk frukt eller bärTårtbottenSätt ugnen på 200 grader. Klä springformen med bakplåtspapper i botten. Du behöver inte smörja kanterna.Vispa äggvita och citronsaft skummigt i en rostfri bunke. Tillsätt 100 g strösocker under vispning och vispa till en fast maräng. Vispa äggula, 40 g strösocker samt vaniljsocker ljust och poröst i en annan bunke. Vänd försiktigt ihop äggulesmet och maräng.Blanda vetemjöl och potatismjöl. Sikta ner lite mjöl, vänd ihop med smeten och fortsätt sikta ner mjöl lite i taget. Vänd ner citronzesten. Häll smeten i formen.Stryk upp smeten mot kanterna så växer den bättre i ugnen. Grädda 25–30 minuter med formen i mitten av ugnen. Kontrollera med en provsticka, när den är precis torr är kakan klar. Låt kakan svalna lite, skär med en kniv runt kanterna så den lossnar och vänd den upp och ned. Då får du en så rak botten som möjligt på båda sidor.HallonkompottLåt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.Lägg frysta hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. När hallonen börjar tina mosar du dem så det blir en jämn sås. När allt är smält och varmt kramar du ur gelatinbladen och låter dem smälta i såsen.Rör om och häll upp i två silikonformar att gjuta dem i. Frys för att lättare kunna hantera hallongelén.VaniljkrämDela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt dra 5–10 minuter.Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut tills den tjocknat. Vispa hela tiden.Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet. Låt krämen svalna. Förvara i kyl.MonteringSkär tårtbottnen i 3 anslag. Använd förslagsvis en tårtskärare.Placera första bottnen på ett tårtfat och droppa över lite citronsaft. Placera gelén på bottnen. Bred på vaniljkrämen. Upprepa ett lager till och lägg på den sista bottnen. Jämna till kanterna på bottnen så tårtan ser så rak ut som möjligt på kanterna.Vispa grädden till ett lätt skum, tillsätt cream fix och vispa grädden tills den är hållbar och formfast. Var försiktig så att du inte vispar den för mycket. Stryk upp tårtan med grädde på kanterna och ovanpå. Spritsa grädden dekorativt uppe på tårtan, fyll på med bär och dekorera med myntablad.