Jordgubbstårta, en klassiker som här kommer i en fräsch kostym med färskostmousse, sylt, en hint av lime och massa färska bär! Världens godaste jordgubbstårta Foto: Helen Pe. Från min Tårtbok; Tårtor- lager för lager Jordgubbstårtamed färskostmousse och salt kolasås Receptet är från min tårtbokTårtor-lager för lager, steg för stegKardemummabotten50 g smör1 dl mjölk165 g ägg [ca 3 st]225 g strösocker [2,5 dl]1 tsk vaniljsocker210 g vetemjöl [3,5 dl]2 tsk bakpulver1 tsk malen kardemumma1 citron, zest (ekologisk)1 krm saltFärskostmousse5 dl vispgrädde300 g Philadelphia Original30-90 g florsocker [0,5-1,5 d]1 limefrukt, zest (ekologisk)Salt kolasås120 g glykossirap [knappt 1 dl]180 g strösocker [2 dl]3 dl vispgrädde30 g smör0,75 tsk salt1 tsk vaniljsockerMonteringjordgubbarblandade bärcitron, zestGör så här:KardemummabottenSätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper.Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt ljust och poröst.Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten omväxlande med smörmjölken. Tillsätt zest och salt.Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, den ska inte vara kletig i mitten.Låt kakan svalna helt innan du skär i den.FärskostmousseMät upp alla ingredienser i en bunke.Vispa med elvisp tills du har en fluffig bredbar fyllning. Smaka av med florsockret så du får den så söt som du vill ha den.Salt kolasåsKoka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg, 150 grader. Rör om då och då.Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till en jämn sås.Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker och rör om.Häll över såsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur.MonteringSkär jordgubbarna i skivor.Skär bottnen i 3 lika tjocka delar och lägg mittenbottnen på ett fat. Pensla eventuellt med lite saft (hallon eller jordgubbssaft).Bred på ett lager sylt och sedan ett lager av moussen. Lägg på jordgubbar.Lägg på den översta bottnen upp och ner och upprepa proceduren med fyllningen.Lägg på den understa bottnen med bottenytan uppåt (då får du en så rak topp som möjligt). Spritsa eller bred mousse på toppen och fyll på med en massa jordgubbar och hallon. Strö eventuellt över zest.Häll på kolasåsen precis före servering. Det är enklast att använda en spritspåse.