Denna moussetårtan med hallon-och citronmousse är jättegod, dessutom ligger den på en brynt kexbotten och har fina färger. Ett tips när moussen och gelen skall stelna är att ha en rak hylla att ställa den på i frysen för att få raka kanter...jag hade inte det utan min fick balansera på allt annat fryst jag hade i frysboxen just då. MEN smaken är den samma även om linjerna inte är helt raka ;D Ett annat tips är att använda tårtplast för att få en slät kant på moussen. Den drar du sen av när moussen fortfarande är fryst för bästa resultat. Hallonmoussen kan färga citronmoussen lite när den tinar så lägg den underst om du vill undvika det. Du kan använda vilken saft du vill till gelén om du vill ha en annan färg t.ex. Hallon- & citronmoussetårta Digestivebotten med brynt smör 150 g digestivekex 50 g brynt smör Så här gör du digestivebottnen: Värm ugnen till 175 grader. Mixa digestivekexen smuligt i en matberedare. Bryn smöret i en kastrull, när smöret tystnar och doftar nötigt är det klart. Mixa i med digestivekexen till en jämn smulig massa. Tryck ut i bottnen på en springform (form med avtagbar kant) ca 22 cm bred. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna helt innan du häller på moussen. Citronmousse 4,5 gelatinblad skal och saft från en citron 3 äggulor 2 dl florsocker 3 dl grädde 2 dl turkisk yoghurt 1 krm salt Så här gör du citronmoussen: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och florsocker ljust och fluffigt. Vispa upp grädden i en egen bunke, vispa den inte för hård. Riv citronskalet och pressa ur saften. Värm skal och citronsaft i en kastrull. Smält i gelatinblanden. Blanda i citronsaften med äggvispet och vänd sen ner den vispade grädden och sist yoghurten. Klä formen med tårtplast eller vanlig plast ( använder du vanlig plast kommer du dock få lite skrynkliga kanter) Häll i citronmoussen och placera i frysen. Låt stelna innan du häller på det andra lagret mousse. Hallonmousse 175 g vispgrädde (1,75 dl) 2 gelatinblad 175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon) 30 g äggvita (1 st) 1 tsk pressad citron 70 g socker Så här gör du hallonmoussen: Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallonen genom en sil och mäta upp rätt mängd. Värm upp hälften av purén den och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och vispa tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en len marängen är den svalnat, gärna i KitchenAid. Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden. Häll på över citronmoussen och ställ tillbaka i frysen. Hallongelé 4 gelatinblad 0,25 dl vatten 0,75 dl hallonsaft eller annan bärsaft Gör hallongelé så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda 1 msk av vattnet med saften i en skål. Värm upp resten av vattnet i en kastrull på låg värme med gelatinet. Häll sen i saftblandningen. Låt svalna och bli lite trögflytande innan du häller på saften på moussen. Ställ in helt rakt i frysen och låt frysa ca 2 timmar. Ta fram tårtan minst 1 timma innan servering för att tina. Ta loss tårtplasten medans moussen är fryst. Dekorera med maränger och något fint grönt. Tips! Du kan också ha en kladdkakaka som botten om man gillar choklad, det blir lite mastigare men är supergott med den kladdiga chokladen mot de syrliga smakerna.