Jag älskar moussetårtor i lager! Denna har en saftig pistagebotten fylld med en rabarbermousse med en hallonkompott i! Toppa med crunchiga smulor! Rabarbermousse är perfekt att göra för dig som har mycket rabarber. Det är ju alltid kul att variera rabarberpajen. Du kan även göra rabarberkompott om du vill ha ännumer rabarber i tårtan. Moussetårta med rabarber och hallon 1 tårta, 8 personer Utrustning behöver: Springorm 18-20 cm med löstagbara kanter eller helst en justerbar tårtring tårtplast eller ca 8 cm breda remsor overheadplast en silikonform 15 cm eller annat att gjuta kompotten i Pistagebotten: 85 gram smör, mjukt 150 gram mandelmassa 2 st ägg 1/3 dl vetemjöl 75 g finhackade pistagenötter 1/2 krm salt Hallonkompott: 2 gelatinblad 300 g frysta hallon, tinade 3 msk pressad citron 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker Rabarbermousse: 2 1/2 gelatinblad 1/2 dl vatten 300 g rabarber 1/2 tsk vaniljpasta 1 1/2 dl strösocker 2 msk pressad citron 1/2 krm salt 2 1/2 dl vispgrädde 3/4 dl grekisk eller turkisk yoghurt Topping: kaksmulor hackade pistagenötter rosa choklad Gör så här: Pistastagebotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform 18-20 cm bred med löstagbar kant. Riv mandelmassan och vispa den krämig tillsammans med det mjuka smöret. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd ner mjölet, finhackade pistaschnötter och salt. Vänd runt till en jämn smet. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-30 min. Låt svalna. Hallonkompott: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter. Lägg tinade hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. Mixa ev med stavmixer och koka ihop till en kompott. Ta av från värmen, kramar ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonkompotten. Häll upp i en form som du vill gjuta kompotten i, förslagsvis en silikonform som är mindre än springformen du använde till pistagebottnen (du skära till den när den är fryst till önskad storlek om du gjuter den större). Frys hallonkompotten för att lättare kunna hantera den när du monterar moussetårtan senare. Rabarbermousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Skala rabarbern om det behövs men är skalet rött och tunt kan du behålla det för att få en fin naturligt rosa färg på moussen. Skär rabarbern i mindre bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, rabarber, vaniljstång, vaniljfrön, pressad citron och socker i en kastrull. Låt rabarbern koka sönder, sila av och häll rabarbersaften i en bunke. (Du behöver 1 1/2 dl rabarbersaft. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i rabarbersaften. Salta och låt svalna till 37 grader (fingervarmt). Vispa grädden och yoghurten lätt. Vänd ner rabarbersaften. Montering: Skär ev till den frysta hallonkompotten så den är ett par cm mindre är pistagebottnen. Placera pistagebottnen i springformen, klä kanterna med tårtplast. Häll på 2 cm av moussen, lägg på hallonkompotten och fyll på med resten av moussen. Se till att det rinner ner jämnt på kanterna. Släta till toppen och frys tårtan minst 4 timmar. Dra bort tårtplasten från kanterna när den är fryst. Placera på ett serveringsfat och låt tina i kylen. Dekorera med rosa choklad, kaksmulor och hackade pistagenötter.