Min dotter är galen i pippi och till hennes tvåårskalas var det självklart med ett pippi-tema! Det blev en klassisk marsipantårta med en skattgömma på toppen. (Det kändes för svårt att skulptera Pippi...) Jag hittade guldpengarna och kistanpå Astrid Lindgren butiken på nätet. Marsipanen köpte jag från lyckasmedmat.se och färgade rött och gult av vit marsipan jag hade hemma. Dottern blev överlycklig och tårtan var enkel att göra. Det är egentligen bara fyrkantiga bitar marsipan jag skurit ut och målat stygnen med en food pen. Du kan också göra den! En skattgömma på marsipantårtan blir kul för barnen! Dessutom får dom även choklad ;) Det är enkelt att klä en tårta med marsipan, se tipsen nedan! Tips hur du klär en tårta med marsipan: Kavla ut marsipanen med mjöl och inte med florsocker för att undvika att marsipanen "svettas". Det kan också hjälpa att pensla locket med en neutral olja som ett skyddande lager mot grädden. Kavla inte marsipanen för tunt. Kavla ca 3 mm tjock, ett tjockare lager gör att tårtan ser slätare ut och att ev ojämnheter inte syns lika tydligt under marsipantäcket. Stryk ut marsipanen runt om tårtan med handflatan eller en "smoother" och liksom töj ut marsipanen på sidorna så det inte blir veck utan slätt hela vägen ner på kanten. Här underlättar det också med ett tjockare lager marsipan så marsipanen är töjbar och inte spricker. Skär av överbliven marsipan med en kniv. Skär med 2-3 mm marginal så att kanten inte åker upp och grädden syns. Om du fått en ojämn kant nedtill kan du skära till ett band av marsipan och täcka det med. Eller ett tygband som tas av innan servering. Om du vill fästa tex marsipanfigurer på marsipanen kan du fukta lite försiktigt under figuren så glider den inte av. Eller använd ätbart lim eller kristyr. Förvara tårtan som den är i kylen eller i tårtkartong. Plastar du den kan marsipanen svettas och bli ful. Pippitårta recept: 20 -24 cm i diameter Tårtbottnar Riktigt luftiga och saftiga bottnar 200 g äggvitor (ca 6 st) 1 tsk pressad citron 100 g strösocker (drygt 1 dl) 90 g äggulor (ca 6 st) 40 g strösocker (knappt 1⁄2 dl) 1 tsk vaniljsocker 75 g vetemjöl (1 1⁄4 dl) 75 g potatismjöl (1 dl) ekologisk citron, zest Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Klä tårtringen eller formen med bakplåtspapper. Vispa upp äggvita, citronsaft och 100 g strösocker till en maräng i en bunke. Vispa äggula, 40 g strösocker samt vaniljsocker ljust och poröst i en annan bunke. Vänd försiktigt ihop äggulesmet och maräng med en slickepott. Blanda vetemjöl och potatismjöl. Sikta ner lite mjöl, vänd ihop med smeten och fortsätt sikta ner mjöl lite i taget. Vänd ner zesten. Häll smeten i formen. Stryk upp smeten mot kanterna så växer den bättre i ugnen. Grädda 25–30 minuter i mitten av ugnen. Kontrollera med en provsticka, när den är torr är kakan klar. Om kakan går upp till eller över kanten när du tar den ur ugnen kan du vända den upp och ner med ringen/formen kvar. Annars låter du kakan svalna lite, tar den ur formen och vänder den. Vaniljkräm: 2/1 vaniljstång 2 1/2 dl mjölk 3 äggulor 3/4 dl strösocker 17 g majsstärkelse, t ex Maizenas 10 g smör 1 nypa salt Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt dra 5–10 minuter. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut tills den tjocknat. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet. Låt krämen svalna. Förvara i kyl. Hallonkompott: 500 g hallon, frysta går bra 125 g strösocker (knappt 1 1⁄2 dl) Gör så här: Koka ihop ingredienserna i en kastrull på medelhög värme. När kompotten inte är rinnig längre är den klar, det tar ca 10 minuter. Rör om då och då. Låt kompotten svalna och förvara i burk i kylen. Montering: 5 dl grädde 1 pkt cream fix 400 g grön marsipan 30 g röd marsipan 30 g gul marsipan chokladpengar i guld skattkista food pen ev. food glue Gör så här: Dela bottnen i tre delar. Bred ett tjockt lager vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten, bred ett lager hallonsylt och lägg på sista lagret. Så här lång kan du förbereda dagen innan om du vill. (plasta väl och ställ i kyl) Vispa grädden skummig och tillsätt cream fix som stabiliserar grädden. Vispa grädden fluffig och bred den runt tårtan och på toppen. Ett tunt lager på kanterna och ett tjockt kupolliknande lager på toppen. Förvara i kyl tills du är redo att klä den med marsipan. Kavla ut marsipanen på ett mjölat bakbord. Kavla ca 2-3 mm tjock. Lyft över marsipanen över tårtan och töj ut marsipanen med handen så den ligger slätt längst med kanterna, det ser ut som en kjol när det är klart. Men låt en bit vara lös där du skall göra själva öppningen. Skär sen bort överbliven marsipan, skär ca 2 mm från kanten, annars kan marsipanen åka upp och blotta grädden längst ner. Skär eller klipp till en öppning och stick fast guldpengar innanför marsipanen och vik ut en öppning. Skär ev till ett marsipanband för att få en fin finish på kanten. Kavla ut röd och gul marsipan och skär ut fyrkanter. Fäst på tårtan med lite food glue eller fukta lite undertill. Rita streck med en svart food pen. Fäst chokladpengar och kistan med food glue och tårtan är klar!