Somrig tårta som passar till sommarens alla fester. Recept på sommartårta Tårtbottnar till studenttårtan: 6 ägg 5 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 100 g smör 2 dl mjölk 7 dl vetemjöl 4 tsk bakpulver 2 krm salt 2-3 tsk kardemummakärnor, mortla dem Så här gör du studenttårtans tårtbottnar: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ordentligt fluffigt. 3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt och sikta försiktigt ner det i äggsmeten, lite i taget och vänd runt med slickepott. 4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda ner det med smeten. 5. Smörj och bröa en stor springform och en mindre springform med löstagbar kant. Fördela smeten i formarna. 6. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr. Den lilla formen kan gå snabbare än den större. 7. Låt kakan svalna helt innan du delar den till tre tårtbottnar. Jag brukar jämna till den på toppen först också så den blir rak. Recept på vaniljkräm till fyllning 1 vaniljstång 7,5 dl mjölk 9 (150 g) äggulor 150 g strösocker 50 g maizenamjöl 30 g smör ev. 0,75 dl grädde Så här gör du vaniljkrämen 1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången för maximal smak.. Låt stå och dra 5-10 minuter. 2. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila ner vaniljmjölken i äggulorna. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktig upp krämen under ständig vispning och låt koka ordentligt i 1 minut. Låt svalna. 3. Vispa ev upp krämen med lite grädde för att göra den krämig igen då den blir ganska fast när den svalnat, lägg i en spritspåse. Spritsa ut krämen på den understa bottnen. Hallonsylt till fyllning En fin hallonsylt eller annan sylt av god kvalité 400 g hallon, färska eller tinade frysta Bred sylten på den andra tårtbottnen, ett ganska tjockt lager. Recept på Marängsmörkräm till utsidan av studenttårtan 8 st stora äggvitor 4,75 dl strösocker 400 g rumsvarmt smör saften från 0,5 citron Skal från 1 citron 1. Häll äggvitor och socker i en rostfri skål och ställ den över ett vattenbad. (En kastrull med sjudande vatten). 2. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. och ta då bort skålen från värmen. 3. Vispa nu blandningen med elvisp tills du har en fluffig och vit marängsmet. Vispa tills smeten är sval och tjock, kan ta några minuter. 4. Tillsätt sen det helt rumsvarmasmöret, lite i taget. Vispa några minuter när allt smör är tillsatt. Bli inte orolig om smörkrämen skär sig! Är den för kall, värm krämen över ett vattenbad i några sekunder och vispa sedan igen. Är den för varm, ställ skålen i kylen och vispa krämen när den har svalnat. 5. Tillsätt sen citronsaft och skal, blanda väl. Spritsa en klick smörkräm och dra ut med en sked, spritsa en till klick och dra ut med sked. Fortsätt tårtan runt. Du kan också bara spackla tårtan med smörkrämen utan att göra ett mönster.