I samband med det här inlägget föddes min ide till en tårtbok med bottnar och fyllningar att själv kombinera. OCH NU FINNS DEN BOKEN ATT BESTÄLLA! En hel bok med massa bottnar, frostings, krämer, fyllningar, krisp och dekorationsförslag. Klara att kombineras efter din smak! =) Köp min bok om tårtor här! Chokladmousse Chokladmousse som är perfekt för tårtor eller portionsformar. ca 2 lager 65 g strösocker 20 g vatten 60 g hela ägg 40 g äggula 160 g mörk choklad 64% 225 g vispad grädde Så här gör du chokladmousse: Koka upp vatten i en kastrull. Visp grädden LÄTT i en bunke och ställ kallt. Häll socker, vatten, hela ägg och äggula i en rostfri bunke. Vispa och ställ bunken över det kokande vattnet. Vispa och låt den tjockna tills den når 82 grader. Häll över äggvispet i en vispskål och vispa blandningen kall med hjälp av t.ex. en kitchen aid. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad tills den är 55 grader varm. När chokladen är smält och äggvispet är kallt och luftigt vänder du först ned 1/3 del av den vispade grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner resterade grädde och äggvisp, lite i taget. Vänd runt ingredienserna med slickepott tills den blir helt blänkande och len. Chokladfrosting Denna chokladfrostingen är underbar att klä in en tårta i! Servera den rumstempererad så är den mjuk och god! ca 2 lager 250 g mörk choklad 250 g rumsvarmt smör 200 g florsocker 2 tsk vaniljpulver 50 g kakao 1 dl vispgrädde 2 krm salt Gör chokladfrostingen så här: Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad eller i mikro, låt svalna lite. Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljpulver riktigt vitt och fluffigt, i t.ex en kitchenaid. Vispa ca 5 min. Tillsätt kakao och den smälta chokladen. Lite i taget och vispa hela tiden. Blanda i grädde och salt. Om konsistensen blir för lös kan du låta den stå i kylen några minuter och låta den sätta sig lite. Annars kan du direkt spackla på den på tårtan. Ljus eller mörk chokladganache Denna ganachen brer jag gärna över en brownie eller liknande! ca 1 lager Ljus chokladganache 2 dl grädde 300 g mjölkchoklad Mörk chokladganache: 3 dl grädde 300 g mörk choklad Gör ganchen så här: Värm grädden i en kastrull tills det precis börjar koka. Häll grädden över chokladen och låt den smälta i en minut innan du börjar röra om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur tills den är en bredbar konsistens (ca 1 timma beroende på hur mycket ganache du gör och hur varm du har det hemma). Då brer du den över brownien och strö gärna lite flingsalt över. Hallonmousse Denna hallonmousser är en superfavorit, den är ständigt återkommande och är exemplarisk för moussetårta. Ca 1 lager 175 g vispgrädde (1,75 dl) 2 gelatinblad 175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon) 30 g äggvita (1 st) 1 tsk pressad citron 70 g socker Så här gör du hallonmoussen: Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallonen genom en sil och mäta upp rätt mängd. Värm upp hälften av purén den och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och vispa tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en len marängen är den svalnat, gärna i KitchenAid. Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden. Hallon- och fläderkräm En mjuk, len och fluffig fyllning. Man gör hallon-och fläderkrämen nästan på samma sätt som en vaniljkräm och vispar sen upp den med lite grädde. Helt gudomligt god! Passar utmärkt på tårtor också. Ca 400 g frysta hallon (skall bli 200 g puré som du använder) 0,5 dl flädersaft (koncentrerad) 0,5 citron, zest och saft 2,5 dl mjölk Ca 6 st äggulor (100 g) 100 g socker 40 g maizena 25 g smör 1 liten nypa salt Ca 4 dl g grädde Gör Hallon- och fläderkrämen så här: Koka upp hallon och citron+citronzest i en kastrull. Pressa igenom en sil för att sila av kärnorna och få en fin hallonpuré kvar, 200 g behöver du. Koka upp hallonpurén, flädersaft och mjölk. Vispa upp äggula lätt förhand med socker och maizena. Tillsätt i den varma hallonmjölken medan du vispar och kokar den tjock, vispa hela tiden så att det inte bränner i botten. Ta bort från plattan, lägg i smöret och smaka av med salt. Rör runt. Låt svalna helt i kyl. Vispa upp den kalla hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen, lite i taget. Ha i grädde efter smak. Flädercurd What to say?, lemon curd och fläder curd är ju kungarnas kung när det kommer till användbar fyllning! Kan även den vispas upp med lite grädde för en fluffig citronfyllning. Det här receptet på lemon curd är också det bästa jag vet, alltid bra resultat. 1 Burk 125 g socker 6 äggulor 1 dl flädersaft (koncentrerad) 1 liten citron, saften 100 g smör Gör fläder-curden så här: Vispa äggulorna och hälften av sockret vitt och fluffigt i en bunke. Koka upp flädersaft, citronsaft, resten av sockret och smör i en kastrull. Häll i det i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme och rör runt hela tiden tills krämen tjocknat. Häll över i glasburk och låt svalna. Förvara i kylen. Vispa gärna upp curden med 1 del curd och en del grädde. Så får du en fluffigare fyllning i tårtan. Lemon curd 1 burk 150 g socker 6 äggulor 2 mellanstora citroner, saften och zesten 100 g smör Gör lemoncurden så här: Vispa äggulorna och hälften av sockret vitt och fluffigt i en bunke. Koka upp citronsaft, citronskal resten av sockret och smör i en kastrull. Häll i det i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme och rör runt hela tiden tills krämen tjocknat. Häll över i glasburk och låt svalna. Förvara i kylen. Vispa gärna upp curden med 1 del curd och en del grädde. Så får du en fluffigare fyllning i tårtan. Vaniljkräm eller Kardemummakräm Vanlijkräm och kardemummakräm, görs väldigt ofta hemma hos mig. Fyll bakverk med den eller spritsa på bullar. Eller ha i din prinsesstårta! ca 7 dl vaniljkräm 1 vaniljstång eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor 5 dl mjölk 100 g äggula 100 g strösocker 35 g maizenamjöl 20 g smör Så här gör du vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna. Om den tjocknat för mycket när du skall bre på den kan du vispa upp den med lite grädde. Marängsmörkräm med lönnsirap Superdupergod marängsmörkräm som är enkel att spritsa, ha som tårtfyllningeller spackla runt tårtan. Här ovan har jag jackat på lite daim för att få ett got crunch i tårtan. Till en tårta, 2 lager 4 äggvitor 1,5 dl strösocker 0,75 dl farinsocker 260 g rumsvarmt smör 6 msk lönnsirap 2 krm salt Gör marängsmörkräm så här: Värm strösocker, farinsocker och äggvitor över ett vattenbad i en rostfri skål. (jag använder min kitchenaid skål). Rör runt hela tiden. När den når en temperatur på 65 grader eller att sockerkristallerna smält är den klar. Fortsätt vispa i Kitchen Aiden tills det blivit en fast och glansig maräng, den skall gå att hålla upp och ned, då är den tillräckligt fast. Det är också viktigt att marängen är sval annars kommer smöret smälta i den i nästa steg. Så vispa på låg fart tills den är helt sval. Klicka i lite i taget av det helt rumsvarma smöret och låt det helt blandas ut innan du lägger ned nästa. Vispa hela tiden på medelfart. Om den skär sig brukar det funka att vispa lite kraftigare ett tag. Eller kyla den lite och vispa igen. Till sist häller du i lönnsirapen och saltet, vispa hela tiden och häll i lite i taget. Jordgubbssylt/marmelad Hemgjord sylt i tårtan, hur fel kan det bli? En liten burk sylt 1 liter jordgubbar 2-2,5 dl strösocker 1 tsk pressad citronsaft 0,5 dl vatten Gör jordgubbssylt så här: Ta bort den gröna lilla kvisten från jordgubbarna, skär dem gärna i halvor eller mindre. Lägg jordgubbarna i en kastrull med strösockret, citronsaften och vattnet. Koka upp och låt sen stå och puttra på medelvärme tills du får den konsistens du vill ha. Ju längre den kokar desto tjockare blir sylten. Rör om då och då.